Contact lenzen

Voordat we lenzen gaan passen op het oog worden er eerst vele metingen verricht. Daarbij wordt ook heel goed de gezondheid van het oog in de gaten gehouden.  We meten de correctiesterkte, de oogdruk en met een corneatopograaf meten we de bollingen en diameter van het oog.

Daarnaast bekijken we met een spleetlamp de voorkant van het oog en letten we speciaal op oneffenheden in traanfilm en oogleden die het comfort van de lens in de weg kunnen zitten.  Vervolgens wordt er in overleg met de klant een lens besteld die past bij het oog en de leefgewoontes van de klant.

Bij elke controle van de contactlenzen kijkt de contactlensspecialist zeer goed naar de gezondheid van het oog. Daarbij maakt hij als leidraad gebruik van de Efron Grading Scales for Contactlens Complications. De sterkte van de lens wordt gecontroleerd en de oogdruk wordt gemeten.

Deze uitgebreide controle kost slechts 25 euro.

Zachte lenzen

Er zijn heel veel typen zachte contactlenzen. Het verschil zit o.a. in het materiaal, sterkte- en pasvormbereik. Verder kunt u kiezen uit daglenzen, maandlenzen of halfjaarlenzen.

Daglenzen zijn contactlenzen die ‘s avonds worden weggegooid. Dit zijn bij uitstek contactlenzen die afwisselend worden gedragen met de bril of worden toegepast bij allergiën.
Maandlenzen worden een maand gedragen en dan vervangen. Tijdens die maand worden ze ‘s nachts in een desinfecterende vloeistof bewaard.
Halfjaarlenzen kunnen met zeer hoge sterktes of afwijkende cilindersterkte of met ingeslepen leesgedeelte op recept besteld worden.

Vormstabiele lenzen

Worden voor u op recept geslepen. Dat wil zeggen dat naast de sterkte ook de pasvorm tot in de honderdsten van milimeters bepaald wordt. De voordelen van vormstabiele lenzen zijn o.a. dat ze altijd een hoge en stabiele gezichtsscherpte geven en ze meer zuurstof doorlaten dan zachte contactlenzen waardoor ze heel veilig zijn. Vormstabiele lenzen vragen echter wel een gewenningstijd van ca. 2 weken voordat ze de gehele dag onvoelbaar gedragen kunnen worden.

Nachtlenzen

‘s Nachts lenzen dragen en overdag scherp zien zonder bril of lenzen. Terwijl je slaapt corrigeren de lenzen, zonder dat je er iets van merkt, je ogen. Het nachtlensmateriaal laat extreem veel zuurstof door en heeft daardoor de minste invloed op je oog. Ze zijn volkomen veilig en je kunt ze de hele nacht dragen. Het is een fantastische uitvinding voor alle mensen die een bril of lenzen moeten dragen. En vooral mensen die soms last hebben van droge of gevoelige ogen. Je kunt er een brilsterkte van S -0.25 tot S -4.00 mee corrigeren.